ÖL Spontanjäst öl

Timmermans Kriek

ÖL
Land: Belgien
Alkoholhalt: 4.5
Bryggeri: Brasserie John Martin
Officiell hemsida
Systembolagets hemsida
Kort beskrivning: Smakbeskrivning:Stor, fruktig körsbärsdoft med till kärnkaraktär. Medelfyllig, frisk smak med viss sötma och körbärskaraktär men ändå typisk ölkänsla.Fruktig eftersmak med balanserande antydan till bitterhet. Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin.Texten kan innehålla delvis producentens/leverantörens egna beskrivning. Skulle denna text strida mot upphovsrätten. Kontakta oss genast för att kunna korrigera eventuella felaktigheter.


Gästrecensioner

Genomsnitsligt gästbetyg från: 3 användare

Vad tycker du om detta öl:
4.3
 

Skriv en gästrecension1 av 3 användare tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Passar till bakverk, 2012-10-27

Skriven av Tommy Lyxell

Smakar för mycket brustabletter, syntetisk smak. Men funkar bra till bakelser.
Har den här recensionen hjälp dig? yes     no

1 av 2 användare tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Gott till choklad, 2011-02-18

Skriven av Gunnar

Fick smaka ett glas med chokladtryffel till och det var en mycket lyckad kombination!
Kan ersätta ett desertvin!
Har den här recensionen hjälp dig? yes     no

4 av 5 användare tyckte att den här recensionen var till hjälp.

underbart god "tjejöl", 2007-11-17

Skriven av mats

Detta är en öl som främst damer föredrar, då den är smaksatt med körsbär. Vill du överraska din tjej med en god öl så bjud henne på denna! Denna öl är ett alldeles utmärkt alternativ istället för cider; svalkande och lagom söt. Kombinationen öl och körsbär låter udda, men smakar verkligen underbart tillsammans.

ps bilderna är lite felplacerade i förhållande till öltitlarna. Timmermans Kriek är bäst, men tradition smakar inget vidare.
Har den här recensionen hjälp dig? yes     no


Powered by jReviews

 

Besökarnas Värsta!

1. Timmermans Kriek Tradition (2.3)
Category: Spontanjäst öl
2. Timmermans Kriek (4.3)
Category: Spontanjäst öl
3. Timmermans Lambicus Blanche (5.0)
Category: Spontanjäst öl
 
Top