Spontanjäst öl

Spontanjäst öl

Vad är ett spontanjäst öl

Det var med spontanjäsning ölet började, det var under en tid då man inte viste varför ölet jäste, det kallas i dagens läge för Spontanjäst öl och sker med vildjäst. I Belgien finns det en tradition kvar att låta öl spontanjäsa och sköta processen på egen hand, dessa ölsorter går ofta under namnet lambic. Vanligtvis är det veteöl som spontanjäser. I dom Belgiska ölsorterna så brukar man ha en vört som består av en tredjedel vetemalt och två tredjedelar kornmalt, det humlen har oftast lagrats under flera år så att beskan minimeras. Dessa öl jäser ofta i stora kar och lokalerna städas inte utan damm och spindelväv och smuts anses påverka ölet. Brygden tappas snart på ekfat som är öppna och det tar åtminstone en vecka innan jäsningen kommer igång på alvar och sedan pluggas ekfaten igen och ölet kan sedan ligga i visa fall flera år och mogna och harmonisera sig. Vissa lambicöl finns det omkring 60-70 jäststammar som påverkar smak och karaktär. Det viktigaste med dessa jäststammar är att omvandla socker till alkohol och koldioxid men de bidrar även med en hel del doft och smakupplevelser.

Surt och obalanserat

Lambic ölet är som ungt väldigt ljust, men med åldern får det mer färg och dom unga ölerna ör ofta sura och obalanserade och dricks inte mycket av ens i Belgien, utan ett lambic öl skall oftast väntas på för att få den rätta smakupplevelsen.

 

Varför står det gueuz?

 

Lambic ölerna hamnar ofta inte i butiken utan det är gueuze som buteljeras och är en bland av äldre lambicöl blandat med yngre brygder, med detta så får oftast ölet en fortsatt jäsning på flaskan och dessa buteljeras ofta i champagneliknande flaskor och försluts på samma sätt.

 

Plommon och jordgubbar!

En gammal tradition är att man smaksätter lambicöl med exempelvis körsbärsextrakt, dessa öl kallas för kriek och idagens läge finns det med bananer, jodgubbar plommon med mera.

 

Information är delvis hämtad ur Urban Laurins bok ”Lager, ale och porter”

 

Favoriter

No entries were found.

Besökarnas Värsta!

No entries were found.

 
Top