Snabbfakta om öltillverkning

Snabbfakta om öl

 

Öl består av vatten

Öl innehåller vanligtvis ca 90-98 procent vatten. Vattnet har en stor betydelse för hur ölets slutliga smak blir, magnesium och zink påverkar jäsningsprocessen. Mineraler har stor betydelse för ölets karaktär. Ett traditionellt lageröl bryggs ofta på mjukt vatten, medan en Ale bryggs på hårt vatten.

 

Marijuana och öl?

Humle är en viktig del av öl tillverkningen och är släkt med med familjen Cannabis. Humle är en hampaväxt och anses underlätta insomning och har en lugnande effekt. Humlen har både hannblommor och honblommor och det är honblommorna som man vill ha i öl tillverkningen. Visa humlesorter är rika på aromer och andra för sin kraftiga bitterhet.

 

Jästen

Jästen är en av de viktigaste ämnena för doft och smak, det finns en rad olika jästkulturer och en felaktig jäsning kan få dramatiska resultat för smaken.

 

En tupp i ölet!

Det finns en rad tillsatser i form av kryddor i olika ölsorter. Koriander, kamomill, basilika och kanel är några av tillsatserna. Det har även förekommit att man tillsatt animalier i brygden. En gammal tradition var att man lätt en tupp ligga i Madeira och laka ur, blandningen tillsattes sedan i mäsken. I Belgien så förekommer en lite mer lättsmällt variant att man gillar att blanda ner olika sorters bär i ölet.

 

Alkohol eller icke alkohol

Alkoholen är en viktig del av ölet, alkoholen uppkommer av att jästen omvandlar socker till alkohol, det finns dock alkoholfria ölsorter från exempelvis Österrike där man brygger ölet med en normal alkoholhalt och sedan avlägsnar alkoholen och lyckas bibehålla smakerna på ett bra sätt.

 

Malt

Malt är en viktig del av öl produktionen, vanligtvis är det korn som omvandlas till jäsbar malt. Mältning sker genom att man låter kornet läggas i ett blöt kar i 36-48 timmar, vattnet byts sedan ut flera gånger under den tiden för att förhindra delvis bakterieangrepp och att förhindra att en spontan jäsning sätter igång. Efter denna process läggs kornen i ett rum där de börjar gro, under processens tid bildas enzymer som omvandlar stärkelsen till jäsbart socker. Man avbryter sedan i tid så att inte själva grodden äter upp allt socker som bildas, så därefter så torkas grönmalten i varm luft. Alla dessa stadier är noggrant utförda då det inte behövs mycket för att första dom olika stegen.

Man kan torka malten på olika sätt temperaturer för att få olika smaker och dofter och man kan även torka malten med rök och få aromer av detta, ett exempel på sådana ölsorter är dom Tyska rauchbier.

 

För att lära er mer om öltillverkning och dess olika sorter rekommenderar vi gärna boken ”Lager, ale och porter” av Urban Laurin där delar av våra texter är hämtade ifrån.

 

Favoriter

No entries were found.

Besökarnas Värsta!

No entries were found.

 
Top