Porter & Stout
Överjäst med mycket smak
Porter & Stout ingår i Ale familjen och är ett överjäst
öl, till skillnad mot en lager så är dessa öl kontrollerat överjästa. Den typen
av jäsning ger mycket smak och doft. Den överjästa ölen har tappat mycket mark,
men är stora i England och även i viss uträckning i andra länder såsom
Frankrike, Tyskland och Belgien. Men på senare tid, mycket tack vare de små
bryggerierna, har det gått uppåt för försäljningen igen och speciellt i USA.
Choklad och kaffe
Portern är ett mörkt öl som är komplext och har toner av
choklad och kaffe i smaken, med en tydlig sötma.
Stouten är ett öl som är mycket kraftfullt och mörkt. Det är
gjort av kraftig rostad malt och färgen är mer svart. Doften är kompakt med tydligt brända toner,
smaken är krämig, besk och de brända malt tonerna finns där.
Karamelmalt
Det finns flera olika sorters stut som exempelvis den torra Irish Stout, sedan finns det den Brittiska Stouten
som ofta görs av karamelmalt och har en rejäl restsötma.
Information är delvis hämtad ur Urban Laurins bok ”Lager, ale
och porter”
|