Ljus och mörk lager
Ett underjäst öl
Lageröl är ett underjäst öl och bryggs ofta i en låg
temperatur och skiftar i färg från ljust gula till brunsvarta, det beror på
vilken maltsort som används. Under en
tid så var enbart lager det öl som dominerade. Jäsningen sker vid en låg
temperatur tills det inte finns jäsbart socker kvar och jästen sjunker ner till
boten, därav namnet underjäst. Efter detta lagras öl i stora tankar som är
strax över 0° C och därav namnet lager.
Det finns däremot en uppsjö lageröl som har allt ifrån liten
beska till en tydlig beska.
Tjeckisk och Tysk
I Tjeckien kallas ofta lagerölen för Pilz och har en
gyllengul färg med en relativt låg alkoholhalt , detta öl är ofta väldigt
aromatiska utan att få en grov beska.
Reser man till Tyskland kallas ofta Pilsnern för Pils, den
Tyska lagerölen har ofta tillskilnad mot Tjeckien en mild smak kombinerat med
en rejäl beska, humlekaraktären märks tydligt i doften och det vanligtvis
hårdare vattnet ger en mer bitterhet. Den Tyska varianten jäser oftast ut mer
och har en högre alkoholstyrka vid en jämförelse med en Tjeckisk. Det finns
självklart avvikelser ifrån detta i alla länder och i exempelvis Bayern så
brukar det tillverkas öl som är mindre beska.
Skandinavisk Pilsner
Beteckningen har sitt säte i Danmark men tillverkas även
mycket i Sverige, mest känd har den blivit genom storsäljare ifrån Carlsberg. Genom
en tillsats av råfrukt så blir dessa ölsorter ofta mycket milda, med lite sötma
i och upplevs neutrala med en låg beska. Skandinavisk Pilsner går även under
namnet Europeisk pilsner och har samma framställnings process. Den här typen av
öl är den vanligaste ölen i Sverige.
Amerikansk Lager
Om vi tycker att vi har en liten beska i våran lager, men
tittar man på den Amerikanska med märken som Budweiser så är det mycket smak
och doft i jämnförelse. Den Amerikanska lagern är neutral och dricks ofta väl
kyld och är en bra törstsläckare. Denna typ av öl ger ingen större upplevelse
men fyller sitt behov och den här typen av öl finner man även i stor
utsträckning i Australien och Asien.
Alkholstark Lager.
Ofta och speciellt i Sverige hittar man riktigt
alkoholstarka lageröl och det är ofta inte någon upplevelse utan är framtagen
för den grupp som vill ha en hög berusningseffekt till ett lågt pris. Det finns
däremot Alkoholstarka lager med kvalitet och tittar man i Österrike och
Tyskland finns det alkoholstarka pjäser som ofta är lite mörkare i färgen. Några
namn är Wieneröl, Märzen samt Bocköl. Vill man ha ännu starkare lageröl så
finns exempelvis dubbelbock som är fylliga, krämiga och tjocka. Vill man ha
riktigt starkt öl så finns det i USA ett öl som heter Triplebock och har en
alkoholhalt på 17 volymprocent. Går man
ner lite i alkoholstyrka hittar man dom Tyska Eisbock och har en styrka på
10-14 procent. Genom att frysa ner ölet så fryser vattnet och man tar tillvara
på det mycket alkoholstarka som inte fryst och dessa ölsorter är mycket
kraftfulla och det finns liknelser med en del starksprit.
Information är delvis hämtad ur Urban Laurins bok ”Lager, ale
och porter”
|