Ljus och Mörk Lager

Ljus och mörk lager

Ett underjäst öl

Lageröl är ett underjäst öl och bryggs ofta i en låg temperatur och skiftar i färg från ljust gula till brunsvarta, det beror på vilken maltsort som används. Under en tid så var enbart lager det öl som dominerade. Jäsningen sker vid en låg temperatur tills det inte finns jäsbart socker kvar och jästen sjunker ner till boten, därav namnet underjäst. Efter detta lagras öl i stora tankar som är strax över 0° C och därav namnet lager.


Det finns däremot en uppsjö lageröl som har allt ifrån liten beska till en tydlig beska.

 

Tjeckisk och Tysk

I Tjeckien kallas ofta lagerölen för Pilz och har en gyllengul färg med en relativt låg alkoholhalt , detta öl är ofta väldigt aromatiska utan att få en grov beska.

 

Reser man till Tyskland kallas ofta Pilsnern för Pils, den Tyska lagerölen har ofta tillskilnad mot Tjeckien en mild smak kombinerat med en rejäl beska, humlekaraktären märks tydligt i doften och det vanligtvis hårdare vattnet ger en mer bitterhet. Den Tyska varianten jäser oftast ut mer och har en högre alkoholstyrka vid en jämförelse med en Tjeckisk. Det finns självklart avvikelser ifrån detta i alla länder och i exempelvis Bayern så brukar det tillverkas öl som är mindre beska.

 

Skandinavisk Pilsner

Beteckningen har sitt säte i Danmark men tillverkas även mycket i Sverige, mest känd har den blivit genom storsäljare ifrån Carlsberg. Genom en tillsats av råfrukt så blir dessa ölsorter ofta mycket milda, med lite sötma i och upplevs neutrala med en låg beska. Skandinavisk Pilsner går även under namnet Europeisk pilsner och har samma framställnings process. Den här typen av öl är den vanligaste ölen i Sverige.

 

Amerikansk Lager

Om vi tycker att vi har en liten beska i våran lager, men tittar man på den Amerikanska med märken som Budweiser så är det mycket smak och doft i jämnförelse. Den Amerikanska lagern är neutral och dricks ofta väl kyld och är en bra törstsläckare. Denna typ av öl ger ingen större upplevelse men fyller sitt behov och den här typen av öl finner man även i stor utsträckning i Australien och Asien.

 

 

Alkholstark Lager.

Ofta och speciellt i Sverige hittar man riktigt alkoholstarka lageröl och det är ofta inte någon upplevelse utan är framtagen för den grupp som vill ha en hög berusningseffekt till ett lågt pris. Det finns däremot Alkoholstarka lager med kvalitet och tittar man i Österrike och Tyskland finns det alkoholstarka pjäser som ofta är lite mörkare i färgen. Några namn är Wieneröl, Märzen samt Bocköl. Vill man ha ännu starkare lageröl så finns exempelvis dubbelbock som är fylliga, krämiga och tjocka. Vill man ha riktigt starkt öl så finns det i USA ett öl som heter Triplebock och har en alkoholhalt på 17 volymprocent. Går man ner lite i alkoholstyrka hittar man dom Tyska Eisbock och har en styrka på 10-14 procent. Genom att frysa ner ölet så fryser vattnet och man tar tillvara på det mycket alkoholstarka som inte fryst och dessa ölsorter är mycket kraftfulla och det finns liknelser med en del starksprit.

 

Information är delvis hämtad ur Urban Laurins bok ”Lager, ale och porter”

 

Favoriter

No entries were found.

Besökarnas Värsta!

No entries were found.

 
Top