Ale

Ale

Ale, ett överjäst öl

Alen är ett överjäst öl och inom Ale ingår även Porter och Stout. Tillskilnad mot en lager så är dessa öl överjästa. Den typen av jäsning ger mycket smak och doft. Lageröl har tagit över den stora marknaden under åren, men i England samt även Frankrike, Belgien, Tyskland och Irland så är den stor och tack vare de små bryggerierna har den blivit större igen, speciellt i USA.

 

Nötter och småkakor

Pale Ale är en klassisk brittisk ale, den är medelfyllig och relativt torr. Färgen är lite kopparfärgad och i smaken finns det nyanser av nötter och även småkakor. Humlekaraktären brukar oftast finnas i både doft och smak.

 

India Pale Ale, förorenat vatten

India Pale Ale har en lite högre alkoholhalt, namnet kommer ifrån att meningen var att det skulle exporteras till Indien där vattnet var så förorenat så att Britterna inte kunde dricka det. Tack vare den höga alkoholhalten så klarade sig ölen att exporteras i varmt klimat med fartyg ifrån England.

 

Bitter

Bitter har den största skillnaden i att den har en lägre alkoholhalt en Pale Ale och har en alkoholhalt mellan 3-4 procent. Det finns även bitter som går under beteckningen ”Extra Special bitter” och har då en alkoholhalt över 4,5%

 

Scottish Ale

Scottish Ale är en fyllig och krämig Ale och har en rejäl maltkaraktär. Smaken ofta söt med en relativt liten beska. Alkoholhalterna brukar ligga mellan 6-8 volymprocent.

 

Belgiens Bourgogne

Belgiska Alen, här finns bland annat den röda alen som också kallas för Belgiens bourgogne eftersom det har stora likheter med ett högklassigt rödvin och har uppåt en 20 jäststammar. Den har en rödaktig färg för att den lagras uppåt två år på träfat.

 

Fransmän och Champagne

Fransk överjäst Ale, dessa ölsorter liknar den Belgiska Alen och buteljeras ofta i champagneliknande flaskor med levande jästkultur och försluts med en naturkork.

 

Altbier

Altbier är ett överjäst öl ifrån Tyskland men det finns även underjästa Altbiers så det gäller att se upp, de finns flera varianter och en del bryggs i höga temperaturer, medan andra bryggs svalt. Det finns även många andra namn på överjästa öl och i Köln så är ett exempel en typ som kallas Kölsch och i Bayern hittar man exempelvis Steinbier.

 

Cream Ale från USA

Amerikanarna arbetar med överjästa ölsorter från hela världen men har bland annat en egen variant som heter Cream Ale, den överjäser ofta på ett traditionellt varmt sätt, men lagras sedan på samma sätt svalt som ett lageröl görs.

 

Information är delvis hämtad ur Urban Laurins bok ”Lager, ale och porter”

 

 

Favoriter

No entries were found.

Besökarnas Värsta!

No entries were found.

 
Top